Εύκολες Εco friendly εναλλακτικές για πιο πράσινο σπίτι!

Αυτήν τη στιγμή καταναλώνουμε τους φυσικούς πόρους 1,7 φορές πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί ο πλανήτης να τους αναγεννήσει. Το μήνυμα είναι σαφές: κάτι πρέπει να αλλάξει. Όμως, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι είναι υπέρ των πιο πράσινων πολιτικών – από τη χρέωση της πλαστικής σακούλας μέχρι την απαγόρευση των μικροσφαιριδίων στα καλλυντικά – πολλοί από εμάς δεν ξέρουμε από πού να ξεκινήσουμε τις αλλαγές. Έχοντας αυτό κατά νου, εδώ έχουμε συγκεντρώσει μερικές απλές εναλλακτικές που μπορείτε εύκολα να κάνετε για να μειώσετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα.


Ανταλλάξτε τα συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά με χύμα προϊόντα

Ένας απλός τρόπος για να μειώσετε την χρήση πλαστικού είναι να αγοράζετε χύμα προϊόντα, όπως φρούτα και λαχανικά, αντί για συσκευασμένα. Θυμηθείτε την επόμενη φορά που θα πάτε λαϊκή, στο μανάβη της γειτονιάς σας ή στο super market να πάρετε μαζί σας τσάντες βαμβακερές ή ακόμα και ανακυκλωμένες.

Αλλάξτε την πλαστική σακούλα με μια επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα για ψώνια

Μια πλαστική σακούλα χρειάζεται περίπου 500 χρόνια για να διασπαστεί και καθώς διασπάται, απελευθερώνει πλαστικά σωματίδια, τα οποία μολύνουν το έδαφος και τις υδάτινες οδούς και εισέρχονται στον τροφικό ιστό. Μπαίνουν δηλαδή στο πιάτο μας! Επιπλέον μας κοστίζουν χρήματα πια! Ανταλλάξτε τη με μια ανθεκτική τσάντα πολλαπλών χρήσεων.


Αντικαταστήστε την πλαστική μεμβράνη με επαναχρησιμοποιήσιμα κερομάντηλα

 

 

Η πλαστική μεμβράνη μιας χρήσης είναι ένα βολικό εργαλείο κουζίνας δυστυχώς όμως είναι πολύ επιβλαβής στο περιβάλλον καθώς δεν ανακυκλώνεται. Ευτυχώς, υπάρχει τώρα μια πράσινη εναλλακτική λύση για το τύλιγμα των τροφίμων – το κερομάντηλο. Φτιαγμένο από βιολογικό βαμβάκι, κερί μέλισσας και λάδι jojoba ή κάνναβης, αυτό το περιτύλιγμα θα διαρκέσει έως και ένα χρόνο και μόλις τελειώσει η ζωή του; Πετάξτε το στον κάδο κομποστοποίησης!


Αντικαταστήστε τα ποτήρια καφέ μιας χρήση με ένα επαναχρησιμοποιούμενο φλιτζάνι καφέ

 

Μας αρέσει ο καφές! Ας απολαύσουμε τον καφέ μας χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον. Ακόμα και τα χάρτινα ποτήρια καφέ έχουν υποστεί επεξεργασία με πλαστική επένδυση με αποτέλεσμα να μην ανακυκλώνονται και να καταλήγουν στα σκουπίδια. Πείτε όχι στο πλαστικό ποτήρι μιας χρήσης και προμηθευτείτε ένα επαναχρησιμοποιούμενο φλιτζάνι καφέ. Ορισμένα καφετέριες θα σας προσφέρουν ακόμη και έκπτωση για τη χρήση του δικού σας ποτηριού. Διπλό κέρδος!

Αντικαταστήστε την καφετιέρα με κάψουλες με μία χωρίς!

Είναι τόσο δύσκολο να ανακυκλωθούν οι κάψουλες ακόμα κι αν είναι αλουμινίου (που οι περισσότερες είναι πλαστικές) που είναι προτιμότερο να πάρουμε μια καφετιέρα χωρίς κάψουλες. Οι επιλογές είναι αμέτρητες, το κέρδος τόσο μεγαλύτερο!

Χρησιμοποιήστε σουρωτήρια τσαγιού ή infusers αντί για φακελάκια τσαγιού

Μας αρέσει και το τσάι! Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών χρησιμοποιεί φακελάκια τσαγιού τα οποία δεν ανακυκλώνονται γιατί και αυτά έχουν υποστεί επεξεργασία με πλαστικό για να είναι αρκετά ανθεκτικά. Δοκιμάστε τα βιολογικά φακελάκια για τσάι χωρίς πλαστικό ή ετοιμάστε το τσάι σας με ένα σουρωτήρι ή έναν infuser. Τέλεια λύση για το περιβάλλον, τσάι με καλύτερη γεύση (σύμφωνα με τους ειδικούς).

Αντικαταστήστε τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης με γυάλινα δοχεία

Ενώ τα πλαστικά δοχεία είναι επαναχρησιμοποιήσιμα, κάποια στιγμή θα χρειαστούν αντικατάσταση. Αντί να αποθηκεύετε ακόμα περισσότερα πλαστικά, σκεφτείτε να επενδύσετε σε μερικά γυάλινα δοχεία αποθήκευσης. Ένα σετ ποιοτικών γυάλινων δοχείων αποθήκευσης θα μπορούσε να διαρκέσει για πάντα με την κατάλληλη φροντίδα.

Χρησιμοποιήστε καθαριστικά φιλικά στο περιβάλλον

Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική έκθεση σε ισχυρά προϊόντα καθαρισμού αυξάνει τις πιθανότητες για αλλεργικές αντιδράσεις. Θα μπορούσατε να φτιάξετε τα δικά σας προϊόντα καθαρισμού (αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλή) ή για μια πιο εύκολη εναλλακτική, απλώς προμηθευτείτε οικολογικά καθαριστικά. Όλο και περισσότερες εταιρίες αντιλαμβάνονται το ενδιαφέρον των καταναλωτών προς αυτήν την κατεύθυνση κι έτσι σχεδιάζουν και παράγουν προϊόντα τόσο αποτελεσματικά όσο και ασφαλή στο περιβάλλον και τα ζώα.

Αντικαταστήστε το υγρό σαπούνι με μια μπάρα σαπουνιού

Γιατί να αγοράζετε το σαπούνι σας σε πλαστική συσκευασία ενώ δεν χρειάζεται; Οι μπάρες σαπουνιού είναι πλέον ευρέως διαδεδομένες. Καθαριότητα με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα!

Και για το τέλος αφήσαμε μια αγαπημένη μας αλλαγή:

Ανταλλάξτε τα κομμένα λουλούδια με αληθινά φυτά

Μία ανθοδέσμη είναι πράγματι μια ωραία ρομαντική χειρονομία αλλά απαιτείται τόση ενέργεια για να παραχθεί, να μεταφερθεί μέσα σε πλαστικές συσκευασίες και να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι να φτάσει σε μας που είναι προτιμότερο να πάρουμε ένα ολόκληρο φυτό και να το μεγαλώσουμε. Όχι μόνο βοηθάμε τον πλανήτη αλλά βελτιώνουμε και την ατμόσφαιρα του σπιτιού μας καθώς τα φυτά εσωτερικού χώρου απομακρύνουν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.