Κομποστοποιήσιμο, Βιοδιασπώμενο ή Ανακυκλώσιμο;

Μπορεί να έχετε ακούσει ή δει αυτούς τους όρους να αναφέρονται όλο και συχνότερα σε eco friendly sites... αλλά τι σημαίνουν στην πραγματικότητα; Και ποιές είναι οι διαφορές τους; Για να δούμε!

Κομποστοποιήσιμο ή και λιπασματοποιήσιμο

Εάν ένα είδος είναι κομποστοποιήσιμο, αυτό σημαίνει ότι το αντικείμενο προορίζεται να επιστρέψει στη φύση με ασφάλεια – ακριβώς όπως τα βιοαποδομήσιμα υλικά. Ωστόσο, τα κομποστοποιήσιμα υλικά προχωρούν ένα βήμα παραπέρα παρέχοντας στη Γη πολύτιμα θρεπτικά συστατικά μόλις διαλυθούν πλήρως, τα οποία βοηθούν την ανάπτυξη φυτών και δέντρων. Ίσως να είστε εξοικειωμένοι με αυτή τη διαδικασία (δηλαδή την κομποστοποίηση)! Η κομποστοποίηση λειτουργεί επειδή εκατομμύρια μικροσκοπικά μικρόβια καταναλώνουν τα απόβλητα και μετατρέπουν το οργανικό υλικό σε κομπόστ.

Βιοδιασπώμενο

Εάν ένα αντικείμενο είναι βιοδιασπώμενο, δεδομένων των κατάλληλων συνθηκών και της παρουσίας μικροοργανισμών, μυκήτων ή βακτηρίων, το αντικείμενο θα διασπαστεί στα βασικά του συστατικά και θα επιστρέψει στη φύση. Αυτή η διαδικασία διαρκεί συνήθως ένα χρόνο ή λιγότερο. Η ικανότητα των αντικειμένων να βιοδιασπώνται σε χώρους υγειονομικής ταφής συμβάλλει στη μείωση των απορριμμάτων που τελικά συμβάλλει σε ένα ασφαλέστερο και καθαρότερο περιβάλλον.

Διασπώμενο

Αυτός ο όρος συνήθως συγχέεται με το «βιοαποικοδομήσιμο», αλλά στην πραγματικότητα, ο όρος «αποικοδομήσιμο» είναι ο γενικός όρος που δίνεται σε ανθρωπογενή αντικείμενα που διασπώνται μέσω χημικών αντιδράσεων σε μικρότερα μέρη και δεν έχουν ζωντανούς οργανισμούς ως κρίσιμο μέρος των διαδικασία διάσπασης. Τα αποικοδομήσιμα αντικείμενα μπορεί να είναι φωτοδιασπώμενα (διασπώνται από το υπεριώδες φως), οξο-αποικοδομήσιμα (διασπώνται από την έκθεση στη θερμότητα) και βιοαποδομήσιμα (διασπώνται από τη δράση μικροοργανισμών).

Ανακυκλώσιμο

Εάν ένα αντικείμενο είναι ανακυκλώσιμο, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μετατραπεί σε νέα υλικά και αντικείμενα που διαφορετικά θα πετιόταν. Τελικά, η ανακύκλωση αποτρέπει τη σπατάλη δυνητικά χρήσιμων υλικών, μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και το υποπροϊόν αυτού συμβάλλει στη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης (αέρας και νερού) και της χρήσης ενέργειας.

Κωδικοί Ανακύκλωσης

Έχετε παρατηρήσει τα σύμβολα ανακύκλωσης με αριθμούς στο πίσω μέρος (ή στο κάτω μέρος) των πλαστικών αντικειμένων; Υπάρχει μεγάλη σύγχυση (ή έλλειψη γνώσης) γύρω από αυτά, οπότε αν δεν ξέρετε τι σημαίνουν, δεν είστε μόνοι! Στην πραγματικότητα είναι κωδικοί αναγνώρισης πλαστικού ή ρητίνης. Σκοπός αυτών των κωδικών είναι να μας ενημερώνουν από ποιο είδος πλαστικού είναι κατασκευασμένο το αντικείμενο, εάν είναι ανακυκλώσιμο και πώς να το πετάξουμε.

 Πηγή: theecowarrior.eco