Τί είναι η πιστοποίηση FSC® ;

To Forest Stewardship Council® (FSC) είναι ένας μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1993 για να προωθήσει την περιβαλλοντικά φιλική, την κοινωνικά αποδεκτή και οικονομικά βιώσιμη διαχείριση των δασών του πλανήτη.

Το έργο του FSC® υποστηρίζεται διεθνώς από περιβαλλοντικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, εκπροσώπους αυτόχθονων πληθυσμών καθώς και εταιριών από τον τομέα της δασοκομίας και των σχετικών με το ξύλο βιομηχανιών.

Η πιστοποίηση διαχείρισης δασών FSC επιβεβαιώνει ότι η διαχείριση του δάσους γίνεται με τρόπο που διατηρεί τη βιολογική ποικιλότητα και ωφελεί τη ζωή των ντόπιων πληθυσμών και των εργαζομένων, διασφαλίζοντας παράλληλα την οικονομική βιωσιμότητά του.

Υπάρχουν δέκα αρχές που πρέπει να τηρεί κάθε δασική επιχείρηση για να λάβει πιστοποίηση διαχείρισης δασών FSC. Αυτές οι αρχές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη διατήρηση υψηλών αξιών διατήρησης έως τις σχέσεις της κοινότητας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων της διαχείρισης των δασών.

Το FSC παρέχει επίσης έναν αριθμό κριτηρίων που σχετίζονται με κάθε αρχή για να παρέχει πρακτικούς τρόπους για να εξακριβωθεί εάν τηρούνται.

Οι αρχές αυτές έχουν αναπτυχθεί για να είναι εφαρμόσιμες παγκοσμίως και σχετικές με όλα τα είδη δασικών οικοσυστημάτων, καθώς και σε ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών, πολιτικών και νομικών πλαισίων.

Forests for all, Forever!

Πηγές

https://fsc.org/en/forest-management-certification

https://www.tuv-nord.com/gr/el/pistopoiisi/pistopoiisi-systimaton/biosimi-anaptyxi/fsc-coc-diacheirisi-dasikon-proionton/