Γιατί το μεγαλύτερο μέρος του πλαστικού δεν ανακυκλώνεται;

Γνωρίζατε ότι το 91% του πλαστικού δεν ανακυκλώνεται; Μάθετε τους παράγοντες που εμποδίζουν υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης και γιατί ορισμένα πλαστικά δεν ανακυκλώνονται.

Πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι η ανακύκλωση πλαστικών είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος και την προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο, λιγότερο από το 10% των πλαστικών απορριμμάτων που παράγονται παγκοσμίως έχει ανακυκλωθεί μέχρι σήμερα. Ένα κάπως μεγαλύτερο μέρος (12%) έχει αποτεφρωθεί και το υπόλοιπο έχει απλώς καταλήξει σε χωματερές και στους ωκεανούς μας.

Η ανακύκλωση των πλαστικών εξακολουθεί να αποτελεί τον βασικό τρόπο διαχείρισης της κρίσης, αλλά καθώς ο ρυθμός ανακύκλωσής μας δεν είναι προς το παρόν σε θέση να διαχειριστεί την ποσότητα και τους τύπους πλαστικών που απορρίπτουμε, πρέπει να εξετάσουμε άλλες - πιο άμεσες - λύσεις για την παγκόσμια κρίση της πλαστικής ρύπανσης.

Ποιοι είναι οι λόγοι που μας εμποδίζουν να ανακυκλώνουμε περισσότερο; Τι συμβαίνει με τα περισσότερα πλαστικά μας απόβλητα; Ας προσπαθήσουμε να βρούμε μερικές απαντήσεις σε αυτά τα κοινά ερωτήματα.

Περίπου το 91% του πλαστικού δεν ανακυκλώνεται, αλλά γιατί; Οι λόγοι πίσω από το χαμηλό ποσοστό ανακύκλωσης πλαστικού είναι πολλοί.

1. Συχνά απλά πετάμε τα πλαστικά στον κάδο ανακύκλωσης, ωστόσο, λόγω των ιδιοτήτων των υλικών των πλαστικών, δεν μπορούν να ανακυκλωθούν όλα.

Περίπου το 75% των πλαστικών που παράγονται παγκοσμίως είναι θερμοπλαστικά που μπορούν να λιώσουν και να χυτευτούν ξανά και ξανά για να παράγουν νέα πλαστικά, γεγονός που - θεωρητικά - καθιστά όλα τα θερμοπλαστικά ανακυκλώσιμα. Το υπόλοιπο 25% των πλαστικών είναι θερμοσκληρυνόμενα πλαστικά που δεν μαλακώνουν όταν εκτίθενται στη θερμότητα, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη την ανακύκλωσή τους. Παραδείγματα προϊόντων στα οποία χρησιμοποιείται αυτός ο τύπος πλαστικού περιλαμβάνουν ηλεκτρική μόνωση, σχοινιά, ιμάντες και σωλήνες.

Παρά τα πολλά προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση των θερμοσκληρυνόμενων πλαστικών, η ανθεκτική φύση τους σημαίνει ότι τα θερμοσκληρυνόμενα απορρίπτονται επίσης λιγότερο συχνά, επομένως, θεωρητικά, προκαλούν λιγότερη ζημιά ως περιβαλλοντικός ρύπος σε σχέση με τα θερμοπλαστικά. Ωστόσο, τα ζητήματα που σχετίζονται με τη διάθεση των θερμοπλαστικών περιλαμβάνουν το γεγονός ότι συμβάλλουν σημαντικά στη μόλυνση των υδάτων από μικροπλαστικά, καθώς και το γεγονός ότι η αποτέφρωση δημιουργεί αξιοσημείωτες συνεισφορές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και επιδεινώνει την ποιότητα του αέρα.

Η ανακύκλωση αυτών των υλικών αποτελεί πρόκληση και η ανακύκλωση αποτελεί μόνο μέρος της συνολικής δέσμης λύσεων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης της ρύπανσης από πλαστικά.

2. Οι καταναλωτές καθιστούν τα πλαστικά ακατάλληλα για ανακύκλωση  

Ας εξετάσουμε το πρόβλημα σε ατομικό επίπεδο. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ορισμένα πλαστικά δεν ανακυκλώνονται παρά το γεγονός ότι είναι ανακυκλώσιμα και τοποθετούνται σε κάδο ανακύκλωσης! 

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Ας πούμε ότι είστε συνειδητοποιημένος καταναλωτής που πετάει τα ανακυκλώσιμα πλαστικά στον κατάλληλο κάδο - βάζετε ένα άδειο δοχείο λαδιού σε έναν κάδο ανακύκλωσης, αλλά κάποια υπολείμματα λαδιού παραμένουν στο μπουκάλι.

Το δοχείο δεν θα ανακυκλωθεί επειδή είναι ακατάλληλο για ανακύκλωση. Η αλήθεια είναι ότι το πλαστικό με υπολείμματα τροφίμων μέσα ή πάνω του συνήθως δεν μπορεί να ανακυκλωθεί. Μόνο τα καλής ποιότητας, καθαρά, πλαστικά μπορούν να περάσουν από τη διαδικασία ανακύκλωσης. Μερικές φορές ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης θα εκτελέσει το πλύσιμο για εσάς, αλλά τις περισσότερες φορές το πλαστικό κρίνεται άχρηστο, μπαίνει στο σωρό με τα άλλα σκουπίδια και πετιέται σε μια χωματερή ή σε έναν αποτεφρωτήρα. Η ανακύκλωση είναι μια ενεργοβόρα διαδικασία που γίνεται πιο δαπανηρή καθώς προστίθενται πρόσθετα στάδια, όπως η επιλογή μετά την κατανάλωση και το πλύσιμο.

Το νέο πλαστικό εξακολουθεί να είναι σχετικά φθηνό στην παραγωγή και δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο το πρόσθετο κόστος της διαδικασίας καθιστά το ανακυκλωμένο πλαστικό σημαντικά ακριβότερο. Επιπλέον, σε χώρες όπου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλή, μπορεί να είναι πιο επικερδής η αποτέφρωση αντί της ανακύκλωσης.

3. Τα ανακυκλώσιμα πλαστικά προϊόντα δεν ανακυκλώνονται πάντα

Σε αυτές τις προκλήσεις έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι η αγορά είναι κατακερματισμένη, γεγονός που δυσκολεύει τους πωλητές ανακυκλωμένου πλαστικού να βρουν αγοραστές. Οι εγκαταστάσεις ανακύκλωσης είναι άνισα κατανεμημένες, πράγμα που σημαίνει ότι σε ορισμένες περιοχές τα ανακυκλώσιμα πλαστικά δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, επειδή δεν υπάρχουν μηχανήματα που θα επέτρεπαν την αποτελεσματική επιλογή και ανακύκλωση.

Πρόσφατα, η χάραξη παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής υπέστη επίσης μεγάλες επιπτώσεις. Η Κίνα συνήθιζε να εισάγει φθηνά ανακυκλώσιμα υλικά από την Αμερική και την Ευρώπη, ωστόσο, με την αύξηση του κόστους της κινεζικής εργασίας και την άφθονη εγχώρια ανακύκλωση που έπρεπε να αντιμετωπιστεί, η Κίνα εισήγαγε απαγόρευση των εισαγωγών ανακυκλώσιμων υλικών χαμηλής ποιότητας. Η έλλειψη υποδομών ανακύκλωσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη σημαίνει ότι για περισσότερο από τρία χρόνια τώρα, τα προσεκτικά επιλεγμένα ανακυκλώσιμα υλικά των καταναλωτών πηγαίνουν ως επί το πλείστον σε χωματερές και αποτεφρωτήρια. Όλα αυτά μας υπενθυμίζουν και πάλι ότι η ανακύκλωση μπορεί να είναι μόνο μέρος της λύσης. Η εξέλιξη αυτή διευκόλυνε την ανάδειξη της Ινδίας ως ηγέτη στις βιώσιμες προσεγγίσεις για τη διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων, χάρη στην εκτεταμένη υποδομή και την ανεπτυγμένη παράδοση της ανακύκλωσης.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για νέες και εναλλακτικές προσεγγίσεις για την πρόληψη και τον περιορισμό των σπάταλων συνηθειών μας. Πολλά από τα πλαστικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά μπορούν να αντικατασταθούν από όμορφα και πρακτικά προϊόντα που θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. 

_________

Απόδοση άρθρου από την Repurpose Global