Zero Waste Christmas! Γίνεται;

Η πιο γιορτινή περίοδος του χρόνου είναι εδώ!

Γιορτινά καλέσματα, πολλά δώρα και λάμψη αλλά και πολλά απορρίμματα από συσκευασίες και πλαστικά περιτυλίγματα ακόμα και φαγητό που περισσεύει και πετιέται στα σκουπίδια. Μήπως είμαστε παραπάνω σπάταλοι απ’ όσο χρειάζεται; Μήπως είναι ευκαιρία σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες να δοκιμάσουμε τα πρώτα μας Zero Waste Χριστούγεννα; Είναι πιο εύκολο απ’ όσο ακούγεται. Πάμε να δούμε πως!

Χωρίς χαρτί περιτυλίγματος

Ναι, αυτό το γυαλιστερό χρυσό χαρτί με τους ταράνδους από γκλίτερ τραβάει το μάτι, αλλά επίσης δεν μπορεί να ανακυκλωθεί, όπως και η πλειονότητα των χαρτιών περιτυλίγματος. Σκίζονται μόλις ανοίξουμε τα δώρα, πετιούνται σε μια σακούλα σκουπιδιών και καταλήγουν στη χωματερή – δεν το λες και happy end. Επιλέξτε ύφασμα περιτυλίγματος furoshiki ή φουλάρι ή πετσέτα το οποίο ο παραλήπτης του δώρου σας μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει ξανά και ξανά. Ή απλά χρησιμοποιήστε απλό καφέ χαρτί που είναι ανακυκλώσιμο. Γίνετε δημιουργικοί, ζωγραφίστε πάνω του ή τυλίξτε το με μια ωραία κορδέλα.

Τί δώρο θέλουν πραγματικά;

Τα Zero Waste Χριστούγεννα ξεκινούν από τα δώρα. Όχι μόνο πολλά από τα δώρα που αγοράζουμε δεν είναι φιλικά στο περιβάλλον αλλά συχνά όσοι τα λαμβάνουν δεν τα θέλουν ή δεν τα χρειάζονται. Έτσι, όταν φτιάχνετε τη λίστα σας, σκεφτείτε τι εκτιμούν οι άνθρωποι που αγαπάτε και ποιο δώρο θα σήμαινε κάτι γι' αυτούς. Επιλέξτε δώρα χωρίς πλαστικό όταν μπορείτε. Και αν δυσκολεύεστε, ρωτήστε μας!

Διακόσμηση με λιγότερο πλαστικό

Ατελείωτα πλαστικά μπιχλιμπίδια, φωτάκια που καταναλώνουν πολύ ηλεκτρικό ρεύμα, θλιβερά μοναχικά χριστουγεννιάτικα δέντρα στοιβαγμένα στα πεζοδρόμια μετά την Πρωτοχρονιά… αυτό είναι πραγματικά το νόημα των Χριστουγέννων; Μπορείτε να έχετε ένα πανέμορφο, γιορτινό σπίτι χωρίς όλα αυτά.

Λιγότερο φαγητό στα σκουπίδια

Τα στοιχεία δείχνουν ότι πετάμε φαγητό όλο το χρόνο αλλά η περίοδος των Χριστουγέννων είναι η εποχή που πετάμε ακόμα περισσότερο. Τώρα που το γνωρίζετε αυτό, προσπαθήστε να το ελέγξετε. Η καλή προετοιμασία είναι το κλειδί. Αντί να υποκύψετε και να αγοράσετε πλαστικούς δίσκους και σακούλες με μεζεδάκια, φτιάξτε μια σειρά από σνακ εκ των προτέρων και κρατήστε τα στην κατάψυξη. Μην μπείτε στον πειρασμό να μαγειρέψετε πάρα πολύ - για να δούμε ποιος θα το καταφέρει αυτό! - και αφήστε αρκετό χώρο στο ψυγείο σας για τα περισσεύματα (βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά κερομάντηλα ή άλλες επιλογές αποθήκευσης τροφίμων χωρίς πλαστικό, ώστε να μην καταλήξετε να τυλίξετε τα πάντα με πλαστική μεμβράνη)

Και θυμηθείτε το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε σε όσους αγαπάτε παραμένει το να περάσετε χρόνο μαζί τους!