3 Οικολογικές Συνήθειες για Καλύτερο Περιβάλλον

 

Κάθε νέα χρονιά, όπως και κάθε Σεπτέμβριο, θέτω ξανά νέους στόχους. Με χαρά! Αν και ξέρω ότι οι περισσότεροι θα γίνουν ξανά οι "νέοι" στόχοι της επόμενης φοράς! 2024 λοιπόν! Κι αν στόχος για το γυμναστήριο ή το νέο μεταπτυχιακό αργήσει λίγο ακόμα, φαίνεται ότι οι στόχοι για βιώσιμες συνήθειες επιτυγχάνονται με μεγαλύτερη ευκολία. Σας ακούγεται παράξενο; Πιστέψτε με, αυτοί είναι ευκολότεροι! 

Υπάρχουν πιθανότατα χίλιες και μία σπουδαίες βιώσιμες συνήθειες που θα μπορούσα να απαριθμήσω.

Αντ' αυτού σκέφτηκα ότι θα ήταν πιο χρήσιμο να σας πω ποιες συνήθειες έχω υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια που είχαν μεγάλο αντίκτυπο στη μείωση των απορριμμάτων μου και στην πιο βιώσιμη ζωή μου, ποιες ήταν σχετικά εύκολο να ξεκινήσω και να συνεχίσω να κάνω και ποιες ήταν δωρεάν!

Ακολουθούν 3 από τα αγαπημένα μου απλά (και δωρεάν) πράγματα που μπορείτε να κάνετε, ξεκινώντας από σήμερα, για να έχετε ένα πιο βιώσιμο 2024.

Έχετε πάντα μαζί σας ένα Γυάλινο Ποτήρι για καφέ


Μπορείτε να επιλέξετε ένα επώνυμο ή μη επώνυμο επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι ταξιδιού, ή ακόμη και ένα ανθεκτικό βάζο μαρμελάδας με καπάκι που να κλείνει καλά. Είναι κάτι που συνιστώ να έχετε μαζί σας στην τσάντα σας, στη σχάρα του ποδηλάτου ή στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου. Είναι ίσως το πιο χρήσιμο πράγμα στο δικό μου.

Και σπάνια παίρνω καφέ από έξω.



Προφανώς και είναι ιδανικά για καφέ (ή τσάι ή άλλα ζεστά ροφήματα) που μπορείτε να πάρετε μαζί σας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για το μεσημεριανό φαγητό, αν το μέρος στο οποίο είστε έχει μόνο αναλώσιμα. Λειτουργούν επίσης ως ποτήρι νερού αλλά και για να επιστρέψετε στο σπίτι υπολείμματα τροφίμων, όπως πυρήνες μήλων ή φλούδες μπανάνας που θέλετε  να κομποστοποιήσετε. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δοχείο όταν φέρνετε ένα σνακ από το σπίτι, ή όταν αγοράζετε κουλουράκια από το φούρνο ή παγωτό. Και μπορείτε να συσκευάσετε όσα περίσσεψαν από την ταβέρνα και να μη ζητήσετε αυτή τη φορά, "θα μας τα κάνετε πακέτο;" 

Με λίγα λόγια, είναι πρακτικά και χρήσιμα - και αρκετά εύκολα στη μεταφορά.

Και νομίζω ότι η μεταφορά επαναχρησιμοποιούμενων αντικειμένων (και η χρήση τους, προφανώς) είναι σημαντική για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο η κοινωνία βλέπει τα αναλώσιμα. Πρέπει να βρούμε τρόπους να μειώσουμε τα απορρίμματα, και να πείσουμε κι άλλους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο.

 

Σταματήστε να πετάτε τα υπολείμματα τροφίμων


Τα απορρίμματα τροφίμων αποτελούν το 40% του μέσου κάδου απορριμμάτων των νοικοκυριών στο δυτικό κόσμο. Σταματώντας να πετάτε υπολείμματα τροφών και μειώνετε τα απορρίμματά σας σχεδόν στο μισό, ενώ θα μπορείτε να μετατρέψετε αυτά τα υπολείμματα, που στην πραγματικότητα είναι θρεπτικά συστατικά, σε κομπόστ, για να επιστρέψουν στο έδαφος.



Και θα μειώσετε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, επειδή τα απορρίμματα τροφίμων στις χωματερές δημιουργούν μεθάνιο - ένα πιο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου από το διοξείδιο του άνθρακα.

Επιπλέον, δεν θα έχετε πλέον έναν βρωμερό κάδο απορριμάτων στην κουζίνα σας. Όλοι κερδίζουμε!

Το να βρείτε εναλλακτικές λύσεις για τα υπολείμματα τροφίμων σας δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε. Υπάρχουν πολλές επιλογές.

Μπορεί να είστε αρκετά τυχεροί και να έχετε και καφέ κάδους στο δήμο σας. Αυτοί δέχονται οργανικά υπολείμματα. Εάν έχετε αυτή τη δυνατότητα, βεβαιωθείτε ότι τη χρησιμοποιείτε στο έπακρο. Ελέγξτε τι είναι αποδεκτό και βεβαιωθείτε ότι ό,τι μπορεί να μπει σε αυτόν τον κάδο, μπαίνει.

Αν δεν έχετε αυτή την υπηρεσία, υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να επεξεργαστείτε τα υπολείμματα τροφίμων στο σπίτι.

Μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν κάδο κομποστοποίησης. Υπάρχουν δύο κύριες επιλογές - οι κάδοι που τοποθετούνται στο έδαφος, οι οποίοι έχουν μια ανοιχτή βάση που σκάβετε στο έδαφος, ή οι περιστρεφόμενοι κάδοι που κάθονται σε ένα πλαίσιο και είναι ιδανικοί για βεράντες. Τα μεγέθη ποικίλλουν, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε έναν για έναν μικρό χώρο ή για μια μεγάλη οικογένεια.

Η κομποστοποίηση είναι εύκολη και με λίγη φασαρία - αν είστε νέοι στην κομποστοποίηση, αυτός ο οδηγός κομποστοποίησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος έχει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς να ξεκινήσετε.

Αρκετοί προτιμούν τη μέθοδο με τη φάρμα σκουληκιών. Ομολογώ δεν έχω καμία πρόθεση να τη δοκιμάσω, και έτσι δεν έχω άποψη.


Η μέθοδος κομποστοποίησης που μου έχει ταιριάξει περισσότερο είναι το σύστημα Bokashi. Διαφέρει ελαφρώς από την κομποστοποίηση και την καλλιέργεια σκουληκιών, καθώς υπολείμματα τροφίμων υφίστανται ζύμωση αντί να διασπώνται. Τα υπολείμματα τοποθετούνται σε έναν σφραγισμένο κάδο με βρυσάκι και από πάνω πασπαλίζονται με πίτουρο μποκάσι εμβολιασμένο με μικρόβια. 

Γεμίζουμε, πασπαλίζουμε, γεμίζουμε, πασπαλίζουμε, μέχρι να γεμίσει ο κουβάς.

Αφήνουμε δύο εβδομάδες τον κουβά κλειστό. Τελικά τα απόβλητα μποκάσι θα πρέπει να θαφτούν ή να κομποστοποιηθούν. Κάποιοι προσθέτουν σε κάδο κομποστοποίησης, άλλοι προσθέτουν σε γλάστρα, συμπληρώνουν με χώμα και φυτεύουν.

Τα συστήματα Bokashi είναι δημοφιλή στους κατοίκους διαμερισμάτων. Δεν μυρίζουν, και όταν γεμίσουν οι κάδοι μπορούν να αποθηκευτούν για μήνες μέχρι να βρεθεί ένα μέρος για ταφή. Επιπλέον, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την επεξεργασία υπολειμμάτων κρέατος και ψαριών, μαγειρεμένων τροφίμων και άλλων αντικειμένων που δεν συνιστώνται για κάδους κομποστοποίησης.


Αγοράστε λιγότερα πράγματα από δισεκατομμυριούχους (και τις εταιρείες τους)


Οι δισεκατομμυριούχοι δεν χρειάζονται πραγματικά περισσότερα χρήματα και σίγουρα δεν χρειάζονται εμάς για να τους κάνουμε πλουσιότερους. (Αν έχετε 999 εκατομμύρια ευρώ, τότε δεν είστε δισεκατομμυριούχος. Μιλάμε λοιπόν για ανθρώπους με περισσότερα). Δεν πιστεύω ότι κάποιος μπορεί να γίνει δισεκατομμυριούχος με βιώσιμο τρόπο. Επιλέγω λοιπόν να αποφεύγω τις μεγάλες πολυεθνικές. Το μποϊκοτάρισμα επιχειρήσεων που ανήκουν σε δισεκατομμυριούχους μπορεί να μην είναι επιλογή για εσάς, και αυτό είναι ΟΚ. Αλλά όπου είναι δυνατόν, προσπαθήστε να ψωνίζετε λιγότερο από αυτές τις επιχειρήσεις. Ίσως επιλέγοντας να μην αγοράζετε τίποτα, επισκευάζοντας, επαναχρησιμοποιώντας, ή να δανείζεστε κάτι αντί να το αγοράζετε ή να ψωνίζετε από δεύτερο χέρι. Ή ίσως επιλέγοντας να στηρίξετε μια μικρή ή μια τοπική επιχείρηση.

Όταν ένα προϊόν είναι πολύ φτηνό, κάποιος πληρώνει το κόστος. Και δεν είμαστε εμείς και σίγουρα δεν είναι η εταιρία. Ίσως οι πόροι προέρχονται από γη που υποβαθμίζεται ή εκμεταλλεύεται για το κέρδος, ίσως το άτομο που έφτιαξε το αντικείμενο δεν πληρώθηκε με δίκαιο μισθό, ίσως ο εργαζόμενος που πούλησε ή πακετάρισε το αντικείμενο δεν έχει δίκαιες συνθήκες εργασίας ή πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.

Κάθε μας αγορά μπορεί να γίνει συνειδητή επιλογή. Θέλουμε πραγματικά να ζούμε σε έναν κόσμο όπου μερικοί δισεκατομμυριούχοι συσσωρεύουν πλούτο εις βάρος εκατομμυρίων άλλων;

Ελπίζω ότι αυτές οι ιδέες θα κάνουν το 2024 όχι μόνο λίγο πιο βιώσιμο, αλλά και πιο εύκολο και πιο ευχάριστο για εσάς.